La rosa Francesc Matheu

(Continuació de l’article “Els poemes a les roses de Josep M. López-Picó”)

Pel que fa a la rosa Francesc Matheu, la seva filla Roser, explica en el  llibre “Vida i obra de Fracesc Matheu”, que l’any 1938 es varen a intensificar els bombardejos a Barcelona i diverses cases del entorn del seu  habitatge  varen ser afectades per les bombes, a més, cada cop era més difícil trobar queviures a la ciutat.  Davant d’aquesta situació la familia va demanar a la Generalitat de Catalunya la possibilitat d’aconseguir un vehicle per emportar-se el seu pare fora de la ciutat,  tot i fer-se esperar, a les darreries de març la Generalitat va proveir a la família d’un vehicle que els portà a la casa de Sant Antoni de Vilamajor, propietat de la sogre de Roser Matheu i sota la protecció del consulat cubà.

Retrat de F.Matheu

Retrat de F.Matheu

En el seu nou habitatge, Francesc Matheu, ja molt gran i envellit, “passava llargues estones assegut a la poltrona, vora de la finestra… Ell no s’adonava de res. Un dia li vàrem portat, d’un jardí veí,  una rosa. La va agafar, l’olorà i la tingué molta estona a les mans mirant-la i remirant-la com sempre que tenia roses que li agradaven tant…

A  finals  del mes d’agost de 1938 va  morir la seva esposa i poc després, el 10 de desembre,  a l’edat de 87 anys Francesc Matheu … s’apagà dolçament.

 La seva mort, a les acaballes de la guerra civil, va passar desapercebuda per les circumstancies del moment. S’acostava l’any 1941 i en paraules de la seva filla,  “res no s’havia fet per honorat la seva memòria “.

Va ser un impuls filial i encara més un sentiment de justícia que va portar Núria Matheu  fins a la reixa del roserar de Pere Dot. Una rosa Francesc Matheu és allò que hi anava a buscar. Un cop exposada la demanda, el roserista acceptà i planejà la nova creació: donava a triar entre tres rosers: un de flor blanca, un de flor groga… però en sentir: “Al papa li agradaven les roses vermelles”, indica un tercer roser de flor roja i fullatge ubèrrim i brillant, que per la bellesa del fullatge acabava d’obtenir un premi a Londres; estava encara sense batejar i aquell va ser l’escollit. L’any següent podria haver-n’hi ja exemplars.

Lopez Picó, que seguia mantenint relació amb la família, va ser informat per les filles del naixement de la nova rosa i aquest  oferí una dècima  seva adreçada a la flor. Aquesta dècima, d’octubre de 1941, va ser el començament de l’àlbum esmentat com homenatge pòstum al poeta, i anomenat; l’Àlbum d’autògraf d’amics d’en Francesc Matheu amb motiu de la creació de la rosa Francesc Matheu pel jardiner P. Dot. Tal com explica  la seva filla Roser… hi havia encara, procedent del despatx de La Ilustració ( La Ilustració Catalana) paper de fil en quantitat suficient per a formar un àlbum i es disposaren fulls dobles que es poguessin enviar amb facilitar, i començà la capta per a l’Àlbum de la rosa.

Dècima de López-Picó

Dècima de López-Picó

Al maig de 1942 nasqué la rosa i …cada any en exemplars que Pere Dot prepara i que,  de la llar de les filles del poeta és enviada a amics i institucions de per tot arreu… Al mateix ritme que es distribuïa la planta es feia l’arreplega d’originals. Per… l’àlbum de la Rosa de Francesc Matheu és una col.lecció de fulls autografiatas, guardats en unes simples tapes de pergamí… i que conte més de cent firmes.  Les precedeix una presentació de la rosa, signada Pere Dot…

Escrit descriptiu d'en P. Dot   de la rosa F. Matheu

Escrit descriptiu d’en P. Dot de la rosa F. Matheu

L’Any 1951, en el centenari de la seva naixença, és va celebrar a casa de les filles una sessió intima de recordança. Lopez Picó i Octavi Saltor havien enviat flors que nimbaren el retrat del poeta ; Pere Dot oferí ses roses Francesc Matheu; tres d’elles foren lligades amb la cinta de la Flor Natural que el poeta guanya al 1884… a l’acte i participaren entre d’altres Puig i Cadafalch, Lluís Millet, Bernat Metge, Ramón Aramón Josep Maria de Segarra, Joan Oller, Octavi Saltor en aquest acte Saltor i Segarra recitaren poemes.

R. Francesc Matheu  ,

R. Francesc Matheu ,

La rosa Francesc Matheu, creada l’any 1940, és una rosa Pernetiana, nascuda a partir del creuament de les roses  Luís de Briñas amb  Catalonia, dues roses també pernetianes de Pere Dot,. Flor doble, gran,  alta i centrada, amb tiges fortes i dretes,  té un color vermell escarlata lluminós, amb tons carbasses, fullatge ample i brillant de color verd fosc, és un magnífic arbust.

Els poemes a les roses de Josep M. López-Picó
https://amicsdelesroseshistories.wordpress.com/category/jaume-garcia-i-urpi/page/2/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s